Cloud computing driver fremtiden! 

Fremtidens historikere vil engasjere seg i fenomenet med datarom i alle kontorbygg.

Akkurat på samme måte som historikerne forklarer oss hvorfor møllene ble bygget ved fossen. Og økonomene snakker om betydningen dampmaskinen hadde for den industrielle revolusjonen.

Cloud driver fremtiden

Var vi som programmerte artister på 80-tallet?

Som nyutdannet ingeniør fra Høyskolen tidlig på 80-tallet diskuterte vi om programmering var kunst. Vi forlangte å skrive koden slik vi ønsket og noen forlangte ”menneskeretten” å skrive assembly. Vet noen hva det er i dag?

På samme tid så diskuterte vi også visjoner for fremtiden. Vi forstod at datakraft en dag ville være tilgjengelig på samme måte som elektrisk strøm, gjennom kontakten i veggen.

Ta livet av den kunstneriske programmerer?

Vår visjon begynner å bli virkelighet. Standard datamaskinkraft produsert på standard virituelle datasentre. Det er det motsatte av den artistiske programmerer, som skaper og velger sine verktøy. I dag kan du koble deg på cloud datasentre og få tilgang til all den datakraften du trenger (www.softlayer.com) som Infrastructure as a Service (IaaS).

Neste nivå på stigen er Platform as a Service (PaaS). Dette nivået fastsetter miljøet du skal programmere i og setter det opp etter forhåndsdefinerte mønster. Det utfordrer den artistiske programmereren. IBM sitt Bluemix (www.bluemix.net) skaper et helt miljø for å utvikling og drift av applikasjoner.

Og dette leveres som tjenester betalt etter forbruk.

Hva er fremtiden for Cloud?

Det vil komme helt nye forretningsmuligheter basert på tilgang til datakraft. Akkurat som tilgangen på strøm var forutsetningen utviklingen av underholdningsindustrien. Den kunne flytte seg fra teateret til kinoen og så til stuen gjennom TV. Nå skjer det samme med online spill og bruk av sosiale medier. Selvsagt mest utbredt i internettgenerasjonen. De som aldru har skrevet brev, brukt en fast telefon og ikke har en mailadresse.

Mens standardiseringen av elektrisk kraft var en akselrator for den industrielle revolusjon, har cloud teknologi akkurat startet akselrasjonen av informasjonsrevolusjonen.

Forskjell fra visjonen er at datakraften ikke kommer gjennom veggen – den er luftbåret!

Cloud driver fremtiden II_1

 

Twitter @paulakillie
Mail paul.killie@XyTech.no
Tlf 93005769